Opleiding


Deze jaaropleiding ( steeds maar 1 dag in de week) start in de 1e week van februari 2024. De 1e leergang is het basisjaar. Nadat je het basisjaar hebt gevolgd kun je in de 2e leergang één of meer richtingen kiezen. Welkom op deze spannende weefopleiding.

1e Leergang

In het basisjaar ( 1 x per week) leer je minstens 5 x een contramars vloerweefgetouw opzetten, en maak je weefsels in de toegepaste kunst. Je weeft met wol, katoen, en linnen. In de theorie de bindingsleer, de vormgevingsleer, en kleurenleer. Vooral leer je in het weven de vaardigheid, snelheid en perfect een perfecte schering draaien, perfecte spoeltjes maken, en perfect weven.

Het basisjaar wordt in Amsterdam op donderdag, vrijdag en zaterdag gegeven. Je kiest zelf de dag waarop jij kunt.

2e Leergang

  • Wat wordt er geweven?

    We weven voornamelijk toegepaste kunst. Weefsels die je kunt gebruiken.

    Wat ga je leren?

    Vanuit de Craft, of zoals dat in het Nederlands heet : vaardigheid, kan de kunst ontstaan.

    In de 2e leergang ( 1 dag per week ) gaan we een begin maken hoe je weefsels verder kunt ontwikkelen, in de toegepaste kunst.

    Vanuit de 3 grondbindingen linnenbinding, keper en satijn.

    In het basisjaar wordt er ca 5 x opgezet, zodat je dat perfect kunt. Er wordt alleen op contramars weefgetouwen gewerkt.

    Info

    Sytze Roos is de docent en heeft vele duizenden weefsels geweven, met als uitgangspunt om tot de kunst te komen.

    Het weven zoals wij dat nu kennen, wordt vooral in massaproductie vervaardigd. De 3 grondbindingen komen alleen tot stand in de herhaling. Wat oneindig gerepeteerd wordt.

    Sytze Roos heeft ontdekt dat weefbindingen met behulp van constructies verder ontwikkeld kunnen worden tot nieuwe bindingen. Zelf heeft Sytze Roos op die manier de 4e grondbinding ontdekt. Een hele nieuwe wereld gaat dan open met weer duizenden verschillende variaties, en constructies. De verschillende variaties werden geweven, en verder ontwikkeld door studenten van art&craft scholen in Finland van 1991 tot 2001. Sytze Roos ontwikkelde zo zijn 4e grondbinding samen met honderden Finse studenten.

  • Wat wordt er geweven?

    In de 2e leergang worden er kledingstoffen geweven.

    Kledingstoffen moeten zacht zijn, maar toch stevig, met variaties, in kleur en materiaal. Voor jasjes worden andere eisen gesteld dan voor een sjaal in zijde of alpaca.

    Wat ga je leren?

    We leren de verschillende stoffen weven, met de vele verschillende materialen.

    Eerst in proefweefsels, om daarna kledingstoffen te weven.

    Er wordt alleen op contramars weefgetouwen geweven.

    Info

    Een van de weefbindingen die Sytze Roos verder heeft ontwikkeld is een weefsel met 3 lagen. Samen met Silja Eggenschwiler uit Zwitserland ( Kunst und Gewerbeschule Zürich) bedacht hij een weefsel. Tussen 2 lagen wordt een 3e laag toegevoegd, en door het nabehandelen wordt deze plaatselijk onzichtbaar.

    Deze techniek heet de Keskusta techniek.

    Nadat er vele ontwerpen op een computergestuurd weefgetouw geweven werden, kwam de verdieping in het machineweven wat Sytze Roos en Silja Eggenschwiler in Finland leerden. Voor de 3e laag werd een uitbouw gemaakt om ieder draadje in de schering apart spanning te geven.

    In 15 jaar ontwierpen ze 80 ontwerpen per jaar, en weefden ca 10 meter per ontwerp.

  • Wat wordt er geweven?

    In de 2e leergang worden kunstweefsels geweven.

    Bij dit onderdeel is er aandacht voor experimenteren, kleurenleer, en kun je je eigen stijl ontdekken.

    Er wordt vooral geëxperimenteerd met verschillende garens en technieken. Weefsels kan je maken vanuit een gevoel, vanuit een concept, vanuit de techniek, of vanuit een design. Al deze 4 richtingen komen aan bod. Er wordt veel aandacht besteed aan de vormgeving, kleurenleer, en materialenleer. Het spirituele aspect van weven komt ook aan bod.

    Als je maar lang genoeg weeft, dan vloeit de vaardigheid over naar de kunst.

    Wat ga je leren?

    Wat is je eigen handtekening en hoe kun je die ontdekken.

    Systemen ontdekken, combinaties verzinnen van garens, uitgaande van een thema, enz enz.

    De docent is ook hier Sytze Roos, en er wordt alleen op contramars weefgetouwen geweven. 1 dag in de week.

    Info

    Sytze Roos heeft in Oslo op de academie de 1e graad in weven gehaald, speciaal om les te geven op kunstacademies. In zijn weven in Oslo deed hij een onderzoek naar het spirituele in de weefbinding en het weefsel. Hoe kun je een weefsel weven en bekijken en steeds weer andere weefbindingen ontdekken terwijl je er langer naar kijkt. Tijdens een vijfjarig onderzoek, met vele weefsels, ontdekte Sytze Roos het spirituele in het weven. Hij noemde het de 4e dimensie. Het is juist deze zoektocht naar de 4e dimensie wat veel musea in Scandinavië aantrok. In Kopenhagen had Sytze Roos bv een solo-tentoonstelling naar weefsels in de 4e dimensie in het designmuseum Danmark in 2006.

  • Wat ga je leren en weven?

    Weven is een vaardigheid waar je inkomsten uit kunt halen! Daar zijn verschillende mogelijkheden in. In de 2e leergang zul je ontdekken welke manier van verdienen bij jou past.

    Je kunt kunstweefsels maken, exposeren en verkopen.

    Het is mogelijk in opdracht te gaan weven, en daarmee te verdienen.

    Je kunt toegepaste weefsels maken en die op verkooptentoonstellingen verkopen.

    Je kunt gaan lesgeven. Er is juist nu een enorme vraag naar goede weefdocenten.

    Dit en meer komt aan bod in de deze richting.

    En er wordt alleen op professionele contramars weefgetouwen geweven.

    Info

    Ook Sytze Roos is hier de docent. Hij heeft zijn hele leven van het weven geleefd. Dat kon alleen niet in Nederland, daarom reisde hij door 8 verschillende landen.

    Hij hield cursussen en lezingen en had in al die landen weefstudio’s, waar hij weefde. Ook verkocht Sytze Roos veel weefsels en haalde er een enorme omzet uit. Kreeg zes miljoen EU-subsidie om werklozen, die op het platteland woonden, werk te bezorgen. Hij werkte voor industriële software bij Point carré en bouwde eigen computergestuurde weefgetouwen.

    Sytze Roos was lid van de toekomstdenkers in Denemarken, wat de toekomst van het weven betreft. Hoe ontwikkelt het weven zich, hoe kun je nieuwe weefbindingen ontwikkelen.

    Hij heeft in Denemarken veel les gegeven op de lerarenopleidingen in weven.

    Hoe pak je didactisch het weven aan, als je een klas pubers voor je hebt?

    Bijvoorbeeld:

    Hoe bouw je een weefmachine om, als je dmv constructies weefsels wilt maken. En de ontwikkeling van het riet, hoe maak je een weefsel wat levendig is, met een ziel??

    Dat soort discussies en weefsels die we dan weven komen aan bod op deze richting. Ook dit blok is 1 dag in de week.

Locaties & tijden van het basisjaar en de richtingen

Amsterdam: Elektronstraat 12, unit 12c
Alleen op de vrijdag en de zaterdag wordt het basisjaar aangeboden.Je kiest steeds 1 dag uit wat het beste voor je past. De 2e leergang is van donderdag tot en met zaterdag.
Tijd 11:00 - 18:00

Kosten

Voor het eerste jaar € 2000-  excl btw. incl materiaal

Voor het 2e jaar € 2000,- excl btw incl materiaal.

Voor het 3e jaar 1200,- excl btw en excl materiaal.
Materiaalkosten zijn inbegrepen.

Aanmelden
Meld je aan via het aanmeldformulier op de website.